5 maanden: mijn hond is ineens overal bang voor

Je puppy begint langzaam aan te veranderen naar een volwassen hond, je hond komt in de prepuberteit. Het hele pupperige gaat er af en je hond zal langzaam aan meer afstand van je gaan nemen. Dat kan onder andere betekenen dat het hier komen lastiger wordt en wanneer je in eerste instantie dacht dat je hond niet weg zou lopen begin je daar nu aan te twijfelen (of je weet het zeker, want hij kwam niet meer terug). Dit ontwikkelingsproces gaat gepaard met angstfasen.

Angstfases zijn periode in het leven van je hond dat jouw hond alles ineens even spannend vindt. Het geluid van blaffende honden, een buurtbewoner die aan het verbouwen is, een container of standbeeld op straat, het kan van alles zijn.

Zo ging Joya vanochtend hard blaffen naar mijn schaduw. De zon kwam precies zo het huis binnen dat mijn schaduw op de muur verscheen. Dit is natuurlijk wel heel erg raar. Ook merk ik dat wanneer ik de normale rondjes wil lopen ze eerder weer naar huis wil en ze soms schrikt en dan weg wil rennen. Dat is niet altijd even handig, dus ik ben weer voorzichtiger met haar los te laten.

Gelukkig weet ik heel goed dat dit een fase is waar ze doorheen gaat, maar ik kan mij best voorstellen als je dit niet weet, dat je je dan best zorgen kan maken om je hond. Geloof me, je doet niets fout. Dit hoort er bij. Heb geduld en pas je rondjes en activiteiten aan naar wat jouw hond aan kan en dan komt het vanzelf weer goed.