Bang voor knallen?

Het is 1 december, begin van de feestmaand. Helaas is deze maand niet voor iedereen een feest. De vele knallen die al een paar weken weer goed te horen zijn, zorgen er voor dat honden weer regelmatig angstig zijn. Maar hoe komt het en wat kun je hier aan doen?

Stress

Voor niemand is het eigenlijk raar als je van een harde knal schrikt. Dit is eigenlijk juist goed. Moet je je maar inbeelden dat een hond ondanks de harde knallen op het vuurwerk af zou lopen. Dan krijg je gevaarlijke situaties. Alle situaties waarin je leven (mogelijk) bedreigt wordt, reageert je lichaam op met een stressreactie. Tijdens deze reactie worden hormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt. Dit is juist goed omdat het lichaam dan actie kan ondernemen. Zodra je weer een in een veilige omgeving bent neemt het aantal stresshormonen in je lichaam af. De tijd die je daarvoor nodig heb is de hersteltijd. Tot hier is er niets aan de hand. Het probleem ontstaat vaak als de knallen sneller achter elkaar komen dan de hersteltijd van een hond. Dan is het lichaam nog niet tot rust gekomen en er komt alweer een volgende knal die er voor zorgt dat de stresshormonen weer gaan stijgen. Dit noemen we stapelen.

Het is voor iedereen anders of je van een knal schrikt. Dit heeft te maken met hoe gevoelig de hond is en wat hij in het verleden heeft meegemaakt. Indien jouw hond op de harde geluiden reageert zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze maand zo leuk mogelijk door te komen.

Vermijden van knallen

Omdat je nu begrijpt dat er tijdens zo’n knal een stressreactie in het lichaam kan optreden en dit kan gaan stapelen is het verstandig om plekken of tijdstippen waarop er de meeste knallen zijn te vermijden. Zo zorg je er zelf voor dat de kans zo klein mogelijk is dat het gaat stapelen. Weet je dat er bijvoorbeeld vaak rond 20 uur bij jou in de buurt geknald wordt, laat de hond dan eerder of later uit. Wat je vaak ziet is dat er meer knallen zijn als het donker is. Kies er dus voor om tijdens het licht de grote wandeling met je hond te lopen, zodat je ’s avonds alleen nog kleine plas/poeprondjes hoeft te lopen.

Leuke activiteiten ondernemen

De tegenhanger van een stressreactie is natuurlijk leuke activiteiten ondernemen. Als de hond vrolijk is, dan heeft hij weinig ruimte om te stressen. Dus kijk naar wat jouw hond leuk vind om te doen en ga dit in de december-maand wat vaker doen. Dit kan bijvoorbeeld samen naar het bos gaan, samen zoekspelletjes doen, vaker een kauwbot geven. Het maakt niet uit, als de hond het maar prettig vindt.

Vuurwerktraining

Voor vuurwerkangst zijn er eigenlijk twee verschillende trainingsmethoden. Wil je hier meer over leren dan hebben we nu ook de online vuurwerktraining. Je hond laten wennen aan de geluiden van het vuurwerk (desensitisatie) of de betekent van deze prikkels veranderen (herconditioneren).

Desensitisatie

Je hoort ook vaak dat eigenaren de hond gaan trainen met behulp van een vuurwerkgeluiden. Dit kan goed helpen, maar is niet dé oplossing. Tijdens de training wil je de hond laten wennen aan het geluid van het vuurwerk door het geluid steeds wat harder te zetten. De hond went stapje voor stapje aan het steeds harder wordende geluid. Dit noemen we desensitisatie.

Waarom ik hier niet gelijk super enthousiast voor ben is omdat als het geluid te hard gezet wordt, de hond angstig kan worden en dus een stressreactie in het lichaam heeft. Dit wil je niet en zeker niet in december waar de hond het al lastig heeft. De knallen buiten zorgen er voor dat je de hond tussendoor wilt laten herstellen en als je dan binnen ook nog met de vuurwerkgeluiden aan de slag gaat, dan heeft de hond helemaal geen kans meer om te herstellen. Wil je deze training toepassen, begin daar dan op tijd mee, het liefst in februari mee.
Een ander nadeel van deze training is dat maar één van de drie zintuigen prikkelt. Vuurwerk bestaat vaak uit geluid, geur en soms ook licht. Honden die vaak het geluid hebben gehoord, kunnen het ‘echte’ vuurwerk vaak goed onderscheiden van het vuurwerk via een laptop of telefoon. Dus je zal ook aan de slag moeten met het vuurwerk zelf.

Herconditioneren

Zoals ik al vertelde zijn er twee verschillende trainingsmethoden. De andere methode noemen we met een moeilijk woord klassieke herconditionering. Wat we hier willen doen is de waarde van de prikkel (knal) veranderen. Dit doen we door iedere keer dat er een knal is de hond die lekker of leuks aan te bieden. Hierdoor leert de hond dat een knal iets oplevert. De knal betekent dan niet meer ‘dat is eng’, maar ‘ik krijg wat lekkers of we gaan wat leuks doen’. Hiervoor is het belangrijk om de komende periode genoeg lekkers mee naar buiten te nemen. Is je hond niet gevoelig voor voerbeloningen, dan kun je zijn favoriete speeltje mee naar buiten nemen. Als er een knal is, ga dan met de hond spelen. Om het voer of het speeltje te kunnen gebruiken, zal je dit regelmatig buiten moeten gebruiken en juist ook als er geen knal is. Zo weet je hond dat hij buiten ook voer kan krijgen of kan spelen.

Hulpmiddelen

Naast de training en management zijn er vele hulpmiddelen voor honden met vuurwerkangst. Sommige hulpmiddelen kun je zelf toepassen, voor andere zul je een specialist moeten raadplegen.

Hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn: massage van je hond door een kynomasseur, Relaxopet, feromonen, Voedingssupplementen of Bach Bloesem. Deze middelen zijn geen wondermiddelen, maar halen de scherpe kantjes ervan af.
Holistische praktijk voor dieren Den Hoek heeft op hun eigen website een advies over deze middelen staan.

Soms is medicatie de laatste optie. Weet wel dat voor medicatie er vaak ook tijd nodig is. Dus denk je dat je hond zo in paniek raakt van het vuurwerk, maak dan op tijd een afspraak bij de dierenarts om de mogelijkheden te bespreken.

Wat ik wel belangrijk vindt om te vermelden is dat in het verleden ook spierverslappers (Vetranquil) zijn toegediend. Dit zorgt er voor dat een hond niet meer kan bewegen, maar nog wel alles mee krijgt. Dat maakt de stress alleen maar groter, waardoor je de volgende keer een groter probleem hebt. Dit is natuurlijk niet wat je als eigenaar wil. Dus kijk altijd wat voor soort medicatie je aan je hond geeft en laat je goed voorlichten door een dierenarts.

Samenvatting

  • Vermijd zoveel mogelijk de knallen
  • Doe veel leuke activiteiten met je hond.
  • Ga trainen met je hond. Wil je hier hulp bij? Doe dan de online vuurwerktraining.
  • Ondersteun je hond eventueel met hulpmiddelen.