Jij corrigeert niet?

“Dus jij corrigeert niet”, dit is een opmerking die ik vaak hoor als ik bij hondeneigenaren thuis kom. Ik ben niet tegen correctie maar wel tegen verkeerd corrigeren. En aangezien ik van mening ben dat 99% van de gevallen de correctie verkeerd wordt uitgevoerd, zal ik een eigenaar dus niet adviseren om te corrigeren. Mede ook omdat er diervriendelijkere methoden bestaan.

Een goede correctie voldoet namelijk bepaalde voorwaarden: 
– Hij is precies goed getimed (dus niet te vroeg en al zeker niet nadat de hond zijn beloning binnen heeft).
– Hij is precies hard genoeg: te zacht heeft minder effect en te hard zorgt voor angst. 
– Het uitdelen van correcties kan verslavend zijn voor degene die hem toedient, waardoor de kans groot is dat je te vaak corrigeert en dus de hond mishandeld. 
– Een goede correctie zorgt dat het gedrag na één of twee correcties over is.
– De hond moet de correctie koppelen aan zijn eigen gedrag en niet aan degene/object die de correctie uitvoert.

Corrigeren heeft dus vele haken en ogen en daarbij kan je een fout eigenlijk niet permitteren. Een fout kan ernstige gevolgen hebben, zoals mishandeling, angst en agressief gedrag.

Hoe werk ik dan wel? Ik werk op basis van rust, vertrouwen en samenwerking. En stel mezelf regelmatig de vraag “waarom zou de hond dit doen?”. Door iedere keer weer die vraag te stellen en te blijven kijken naar de hond kom je samen veel verder. Daar ben ik van overtuigd!