Shit, mijn hond kan niet meer alleen zijn!

Ben je tijdelijk meer thuis door bijvoorbeeld de corona maatregelen, zwangerschapsverlof, vakantie, verhuizing of omdat je tijdelijk geen werk hebt? Dan is het goed mogelijk dat jouw hond dit heel gezellig vindt. Hij krijgt veel meer aandacht, meer wandelingen en hoeft haast niet alleen te zijn. Maar wat gebeurt er als je straks wel weer vaker van huis bent? De kans is aanwezig dat je hond verlatingsangst ontwikkeld en er moeite mee heeft dat jij weer zo vaak weg bent. Als je hier niet goed mee om gaat, kan dit veel stress en zelfs gedragsproblemen bij jouw hond veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen en op te lossen.

Hoe merk je dat de hond het lastig vindt als hij weer vaker alleen moet blijven?

De hond:

  • loopt je overal achterna in huis.
  • wordt onrustig als jij je spullen pakt om weg te gaan.
  • blaft, piept of jankt als jij weg bent
  • gaat ineens spullen slopen. Dit zijn vaak spullen waar de geur van de eigenaar aan zit of de spullen die de weg naar buiten toe blokkeren (deuren, kozijnen).
  • is onzindelijk als jij weg bent. Honden kunnen door stress soms hun plas en ontlasting moeilijk ophouden.

Wat kun je doen om deze situatie te voorkomen als je nu nog veel thuis bent?

Zorg dat je hond jou niet altijd en overal kan volgen. Doe de deur dicht als je naar het toilet of naar boven gaat. Zo is de hond af en toe alleen in een ruimte.

Indien je ineens thuis komt te zitten, laat de hond dan toch regelmatig even alleen. Dit kan door de hond bijvoorbeeld niet mee te nemen als je boodschappen gaat doen, maar kan ook door zelf even een paar uur in een andere kamer te gaan zitten werken. Dit voelt misschien in eerste instantie niet prettig en tegen je natuur in, maar bedenk dat je je hond hier uiteindelijk een plezier doet.

Wat kun je doen als je binnenkort weer gaat werken, maar merkt dat je hond moeite heeft om alleen te zijn?

De enige echte oplossing is weer van voor af aan te beginnen. Zorg dat de hond voorlopig niet alleen hoeft te zijn door een oppas in te schakelen of de hond mee te nemen. Ga vanuit die positie het alleen zijn weer stapje voor stapje aanleren en uitbreiden.

Wil je hulp bij het opnieuw aanleren van het alleen zijn? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.