Mooi hé, dat vuurwerk?

Hé, vinden jullie vuurwerk ook zo mooi om te zien?

Ik reed gisterenavond naar huis en toen zag ik weer zo’n mooie vuurpijl die uit elkaar barst met alle mooie kleurtjes. Helaas vindt niet iedereen het vuurwerk mooi. Ik moet zeggen dat ik ook niet zo blij ben met de harde knallen. Daar schrik ik van. Bij sommige mensen herinneren de knallen aan de oorlog. Verschrikkelijk toch? Ook heel veel dieren vinden het vuurwerk niet prettig.

Hier in Nederland hebben we afspraken gemaakt over wanneer vuurwerk afgestoken mag worden. Dit vind ik goed. Dan kan op afgesproken tijden iedereen los gaan die dat wil. De mensen en huisdiereigenaren kunnen zich hier dan op voorbereiden en eventueel er voor kiezen om weg te gaan. Iedereen blij zou je denken? Helaas vinden sommige mensen het nodig om de maanden vooraf al vuurwerk af te steken. En dan heb ik het niet over de vuurwerkshows bij evenementen. Maar juist de losse knalletjes en af en toe een keer een sierpijl. Juist de onvoorspelbaarheid van deze knallen zorgen dat veel honden er last van krijgen. Helaas heb ik nu al een aantal avonden last gehad van het vuurwerk als ik op de hondenschool les sta te geven. Honden die zich niet meer kunnen concentreren of zelfs naar huis moeten omdat ze te gestrest zijn van de onverwachte knallen.

Dus, laten we allemaal het vuurwerk af steken op de afgesproken tijden. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en kunnen wij weer genieten van de wandelingen met onze honden.

Wil je meer weten over vuurwerktraining bij honden? Er is een online training gemaakt: https://www.dogsfavouritehondenschool.nl/vuurwerktraining.html