Puppy en een verjaardag vieren

Puppy en een verjaardag vieren. Dat kan een uitdaging zijn. Joya is nu 4 maanden oud en ik ga mijn verjaardag vieren. Het wordt gelukkig niet zo druk, maar voor Joya natuurlijk wel een hele verandering met meerdere mensen in huis. Gelukkig komen er alleen mensen die Joya al een keer eerder gezien heeft.

Wat kan je doen als voorbereiding?

We hebben het huis al 2 dagen eerder ‘verbouwd’ naar de indeling die we wilde hebben op de verjaardag. Zodat ze al gewend was aan dat de spullen even op een andere plek staan. 1 dag van tevoren is ook prima, maar het kwam hier toevallig zo uit.

Daarnaast heb ik vooral wat voedselverrijking voorbereid. Een groot deel van haar eten van die dag had ik verdeeld over 2 Kong’s (geweekte brokken met paté licht ingevroren) en diverse kartonnen doosjes, wc-rollen, keukenrollen en eierdoosjes. Zo kon ik haar op bepaalde momenten iets te doen geven als ik mijn handen vol had. De rest van haar eten stond in een bakje in de woonkamer, zodat dat ook gepakt kon worden en ik heb standaard een doosje met brokjes bij de voordeur staan.

Ook is het handig om na te denken over hoe je wil dat jouw hond visite ontvangt. Vind je het niet erg dat jouw pup en later ook jouw volwassenhond blij rennend en springend op bezoek af gaat, dan hoef je weinig te doen. De meeste mensen willen dit niet, dus maak alvast een paar plannen. Joya is nog prima te tillen, dus kan ik op mijn arm nemen als ik de deur open doe en mijn andere plan was Joya in de ren te zetten en dat iemand daar dan bij kan zitten.

En dan..

De bel gaat, Joya op mijn arm de deur open gedaan. Ik had even geen rekening gehouden met mensen die je willen feliciteren en daardoor ook in de persoonlijke ruimte van Joya komen. Ik leef nog steeds met de corona-regel van afstand houden denk ik. Maar ze deed het goed. Daarna naar binnen en even in de ren gezet en er zelf bij gaan zitten. Toen kwam de volgende visite al binnen met kinderen.

De kinderen vonden het leuk om richting de ren te gaan. Het is goed om gelijk duidelijk te vertellen dat ze daar niet mogen komen, dat is de plek voor de hond. Daarna vonden ze de hondenkussens die net naast de ren lagen. Geen probleem als ze daar op willen, maar wel een probleem als ze bij die ren blijven plakken, dus de hondenkussens maar verplaatst naar een andere plek in de woonkamer. Zo had Joya wat meer rust.

Ik heb vooral gekeken naar welke rust-momenten ik kon creëren voor Joya. Loopt er iemand de tuin in om te roken. Neem Joya dan maar even mee. Dan kan ze rustig even haar ding doen. Was Joya binnen? Dan als suggestie bij de kinderen of ze misschien even in de tuin wilde spelen. Gillen ze? Doe maar even niet, want Joya schrikt daar van. Het viel trouwens best mee in hoeverre ze schrok, maar ze heeft al genoeg prikkels. Dus als de kinderen daardoor stoppen met gillen, helemaal prima.

De verjaardag zijn we al managend doorgekomen. Bij kinderen werkt het net als bij honden effectief als je zegt dat ze iets niet mogen doen, om daarna ook te vertellen wat ze wel mogen doen. Dus nee je mag niet op het kussen springen naast de ren, maar zullen we het kussen aan de andere kant van de kamer leggen, dan mag het wel.

Als afsluiting

Zorg daarna voor rust, heel veel rust. Zo kan ze alle indrukken weer verwerken. De dag daarna hebben we dus ook niet zo veel gedaan, behalve even een rondje in het bos gelopen.