Wat als mijn hond bang is voor vuurwerk of schrikt van harde knallen?

Het is weer december en het vuurwerk is al weer een tijdje bezig. Het is handig om een plan te maken om jouw hond door deze tijd heen te loodsen. Want als je vooraf weet wat je mogelijk kan doen om je hond te helpen als hij schrikt, maakt dit het voor iedereen makkelijker. Ik heb het dan in deze blog vooral over de honden die niet bang zijn voor harde knallen.

Voorbereidingen

Het is handig om uit te zoeken wat voor jouw hond een grote beloning is. Dit is een beloning dat hij ook in lastigere situaties wil hebben. Bijvoorbeeld meerdere koekjes, extra lekkere voertjes zoals honden hotdog, hondenworst, frikadel, kaas, enz. ga dus opzoek naar iets waar je hond een moord voor zou doen. Is hij niet zo gek op eten, maar houdt je hond wel van een bal of een wild trekspelletje dan is dit natuurlijk ook helemaal prima.

Beloning opwaarderen

Krijgt jouw hond buiten nooit een beloning, dan zal jouw hond het ook niet verwachten als er een knal is. Daarom is het belangrijk om je beloning ook op te waarderen en hier een woordje aan te koppelen. Bijvoorbeeld ‘Zoek voer’ voor het strooien van een hand vol voertjes op een oppervlakte van minimaal 1 m2 of ‘spelen’ voor het trekspelletje. Dit doe je door in random situaties het woord te gebruiken en dan de beloning te pakken. Als je hond niet gewend is om buiten voertjes te zoeken, dan moet je dit echt even aanleren. Hoe meer je dit doet, hoe beter je hond het woord kent en dus ook in lastige situaties dit gaat doen.

Stressreactie

Een hond die bang is voor vuurwerk of schrikt van een harde knal heeft een stressreactie in zijn lichaam. Dit is niet erg, maar het gaat er om dat hij ook deze stress weer kan kwijtraken. Lukt dat niet, dan kan de stress gaan stapelen.

In de praktijk

Als je dit hebt geoefend dan kun je dit ook in de praktijk toepassen. Zo liep ik afgelopen zondagochtend buiten, het was stil op straat en ik dacht ik doe een extra groot rondje nu het zo rustig is. We liepen een eind van huis toen daar een enorme knal was. Je weet wel, zo’n knal die je door je lichaam heen voelt. Joya schrok enorm, net als ik trouwens. Nogmaals, dat is niet gek want die schrikreactie zorgt er voordat je beter overleefd. Maar als de situatie veilig is, is het belangrijk dat je ook weer herstelt. Voertjes zijn voor Joya interessant, totdat er meer emotie bij komt kijken. Dus in deze situatie zou dat geen effect hebben. Ik had ook nog een speeltje in mijn jaszak. Ik heb zo’n jas met een grote zak achterop die normaal voor dummy’s in de jacht wordt gebruikt. In deze zak zit altijd een riem en een speeltje en in deze tijd van het jaar ook handschoenen. Joya schrok dus enorm en ik bedacht mij dat ik dus met het speeltje kon spelen. Dus ik zei tegen Joya ‘zullen we spelen?’, ik zag haar naar mij kijken en was ondertussen aan het proberen het speeltje te pakken, maar eerst kwamen de riem en de handschoenen eruit. Ondertussen zag ik haar oortjes omhoog gaan en kwam ze al een beetje in speelmodus. Ik ging wat door mijn hurken, wat voor haar het teken dat ze mag spelen. Ze kwam naar mij toen en sprong tegen mij op. Ik gaf haar een speelse duw, wat ze gewend is, terwijl ik nog het speeltje aan het zoeken was. Zodra ik het speeltje had pakte ze deze vast en begon ze er aan te trekken. We hebben zeker 5 minuten uitbundig gespeeld en werden nog even door een langskomende fietser aangestaard. Na het spelen schudde ze zich uit, wat een teken is van ontlading van spanning. Daarna konden we rustig onze weg vervolgen.

Vuurwerktraining

Wil je mee leren over hoe je je hond kan laten wennen aan het vuurwerk? Er is een online training ontwikkelt waarin alle adviezen bij elkaar zijn gebundeld.

Meer informatie over de vuurwerktraining is te vinden op de website van de hondenschool.