Twee pups tegelijk in huis, puppy paradise of een recept voor problemen?

Soms heb je van die telefoontjes, die op het eerste gezicht niet zo erg lijken, maar wel blijven hangen. Zo ook vandaag. Op mijn telefoon zag ik een appje van de avond ervoor. Een hondeneigenaar vroeg mij om even telefonisch contact te hebben. Nu staat uit zelfbescherming mijn telefoon niet meer 24 uur aan, dus ik besloot even wat werk af te ronden en haar daarna te bellen. Toen ik zo ver was pakte ik mijn telefoon en las ik het bericht nog eens. Las ik dit goed? Stond hier nou echt dat ze de afgelopen week een pupje had opgehaald en vandaag nog een pup alleen dan uit een ander nest? In mijn hoofd gingen allerlei alarmbellen af. Ik heb haar gebeld en ze gaf inderdaad aan dat er nu twee pups in huis waren.

Voordat ik verder ga met het verhaal eerst een beetje achtergrond informatie over waarom bij mij alarmbellen misschien iets sneller gaan rinkelen. Zelf heb ik namelijk twee pups uit één nest meegemaakt. Bij mijn ouders hebben we een nestje Spaanse waterhonden gehad. We zouden daar één pup van houden, maar een andere pup had een wat grotere gebruiksaanwijzing en geen geschikt plekje voor. Dus toen ze ongeveer 3 maanden oud was hebben mijn ouders besloten om ook dat andere pupje te houden. Vrij snel daarna begonnen de problemen. De twee zusjes begonnen met elkaar te vechten. Dit is al zo’n tijd geleden, voordat ik de opleiding tot gedragstherapeut ging doen, dat ik mij niet goed kan herinneren wat precies de aanleiding is geweest. Het was ook dat moment dat mensen in de omgeving vertelde dat 2 pups uit één nest geen goed idee is. Zeker niet twee zusjes of twee broertjes. Als men het toch wil doen, dan een reu en een teef, maar het wordt sterk afgeraden.

Het enige dat ik mij nog kan herinneren dat het voor beide pups niet leuk was. Na begeleiding van een gedragstherapeut is de rust uiteindelijk weer wedergekeerd, mits we ons aan bepaalde spelregels hielden.  Dit ging een tijd goed, maar toen ze bijna één jaar oud waren ging het weer mis. Na een vakantie en een terugreis samen in de bench sloeg de vlam weer in de pan. We wisten dat het goed mis was en hebben de knoop uiteindelijk doorgehakt om één van de honden te herplaatsen. Want hoe bepaal je welke hond je wel wilt houden en voor wie je een nieuw thuis gaat zoeken? Het ene gezinslid had meer met de ene hond, de andere meer met de andere hond. Uiteindelijk hebben we gekeken naar welke hond beter bij de moeder hond paste. De andere hond is herplaatst. Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dat het toentertijd ging.

Met dit verhaal in mijn achterhoofd kan je je voorstellen dat bij mij alle alarmbellen afgaan als een eigenaar zegt dat ze twee pups uit één nest hebben of twee pups tegelijk in huis hebben gehaald. De eigenaar zat op een roze wolk omdat ze net een nieuw gezinslid hebben verwelkomd. Bij mij was het dubio of ik er nu gelijk wat van zou zeggen of het aan zou kijken. Ik heb gekozen om aan te geven dat het een uitdaging is om twee pups tegelijk op te voegen, dat ze beide honden apart moeten socialiseren en dit veel extra werk kost. Na het telefoongesprek heb ik ze ook het artikel Doggo doorgestuurd, zodat ze zelf een bewuste keuze kunnen maken. Het is niet onmogelijk om 2 pups tegelijk op te voeden, maar er zitten nog wat haken en ogen aan. Het is beter om hier een bewuste keuze in te maken. De eigenaren hebben dit onderling nog goed besproken en uiteindelijk besloten om de pup toch terug te brengen naar de fokker. Ik heb veel respect voor eigenaren die het (toekomstig) geluk van hun hond boven hun eigen geluk kunnen stellen. Het was een moeilijke keuze, maar ik denk wel de beste keuze voor alle partijen.